CG_far02.jpg

​貧困地における求心的なコミュニティセンター

Community center for not-allowed habitant 

​A new Community Center in Lima, Peru architecture competition  ファイナリスト /  Finalist

 居住を認められていない人々にとって、コミュニティの継続だけが居住することを容認し、生活環境の改善を目指すことができる。新しいコミュニティセンターは、脆弱な居住環境とインフラの整っていない周辺状況を考え、安全と安心があり、かつ自然エネルギーを最大限に活用することで、持続可能でコミュニティが育まれる環境を目指している。

 具体的には、周辺の脆弱な屋根に反して、屋根を透明素材で立体的に構成し、屋根が日中の室内照度を補う。屋根を片流れ形状にし、雨水をシンプルに導き、貯水する。この大きな屋根を支持する構造は、多様な用途に対応できる無柱空間としながら、近年の気候変動も見据えた荷重設定により、比較的安全に計画している。また、コミュニティセンターとして人々へ開かれた施設を意図し、施設の出入口を大きく取ることで、自由な動線と通風を期待することができる。

 そして、夕刻や霧の発生時は視認性が悪くなるが、透明素材で覆われた大きな屋根を通じて照明の光が外側に漏れ、山なりの傾斜地に広がる人々にとって求心性あるランドマークとなることを意図している。

 It is only way for people who don’t have formal settlement that continuing to form a residential community can make people recognizing as residents each other even if it is informal actually, and can also improve residential environment. New community center is aimed to a safe and sustainable environment with growing a residential community by having considering strength about architectural structure and benefiting from natural energy like sunlight, wind, fog, and rain water as much as possible, because structural strength of surrounding housing is weak seriously and infrastructure for their life isn’t prepared completely.

 Concretely, the roof of building is composed of clear material three-dimensionally, on the other hand each existing house of the surroundings has weak and thin roof, and it leads rainwater to water tank through horizontal gutter to store simply, because the shape of it is a single-flow shape. So it takes sunlight in inner space and stores rain water efficiently by it. The structure that supports this massive roof is planed with comparative safety in anticipation of recent climatic change, even inner space has columnless for several use. And we expect flexible walking flow and wind flow in the inner space by planning large opening door for entrance in the four corners of buildings with our intention that new community center should be opened to residents equally.

 Moreover we also aim that it becomes centripetal landmark for them who live on the slope, because light of inner lighting pass through large massive roof covering with clear material to outside, even if visibility gets worse in evening or when fog happens.

計画地:ペルー・リマ

主要用途:コミュニティセンター

構造 / 規模:木造

建物最高高さ:3.80m

敷地面積:- ㎡

建築面積:36.0㎡

延床面積:36.0㎡

Location:Lima, Peru

Main use:community center

Structure / scale:wooden structure

The highest height:3.80m

Site area:  -  ㎡

Building area:36.0㎡

Total floor area:36.0㎡

CG_main_moto3.jpg
名称未設定-1.jpg

If you want to understand the detail like the system or  process of this project,

we would like you to check our Instagram named "merastagram". We often update it.

  • Instagramの - ブラックサークル